Ubijen Armin Osmanagić, vođa barskog kriminalnog klana      |      Završena moderna autocesta od Međugorja do Bijače       |      'Želim da me ubijete. Ja sam jako opasan za društvo'      |      Uhvaćena žena koja je podmetala igle za šivanje u meso      |      Historijske poplave: Plitvička jezera pod vodom, a ulaznice se naplaćuju!      |      Bivši voditelj TV Pink otišao u Ukrajinu: Nisam plaćenik, borim se za Rusiju      |      
       16.09.2014              
Report.ba
NASLOVNA    VIJESTI     SPORT    MAGAZIN     ZDRAVLJE    INFO

Rally se vraća u Sarajevo nakon 28 godina!

Autor: sportsport.ba   26.10.2013 - 11:08
Ljubitelje autosporta u BiH početkom novembra očekuje prava poslastica u Sarajevu i na okolnim planinama, gdje će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

U organizaciji Auto 4×4 Kluba Sarajevo i uz pomoć suorganizatora „AMD Jahorina" Pale, „AK ArcRACING" Sarajevo i „AMD Sarajevo" Istočno Sarajevo održaće se 7. Rally Jahorina 2013. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Rally predstavlja najatraktivniju disciplinu auto sporta, jer omogućava interaktivan odnos sa publikom, poput ceremonijalnog starta na glavnim gradskim trgovima, posebnih brzinskih ispita na lokacijama bliže centru grada, i slično. 


Reli u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-Rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit (BI)Trebević, koji je svoj start imao na području Općine Novo Sarajevo, tačnije kod Spomen parka Vraca, je i danas u jakom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je tada uživo posmatralo oko 15.000 gledalaca.


Prvi Rally Jahorina održan je davne 1969. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz jednake terene gdje se održao i prvi reli.. Posebno zanimljiv dio relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 02. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile. Ujedno ovaj reli će biti iskorišten i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.


Reli se održava u skladu s FIA Internacionalnim Sportskim Kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA Sportskim pravilima za Regionalna Rally Prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.


Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup veći broj posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.


Marketing

 

 
 
HIT VIDEO: Djevojka iz Zenice šokirala javnost!
RegionUbijen Armin Osmanagić, vođa barskog kriminalnog klana
BihaćHO „Merhamet“ MDD i ove godine provodi akciju „Kurban“
Sanski MostKampanja "Biraj život bez oružja"
Kada ovaj dječiji plesni par zapleše sve ostalo kao da stane! (VIDEO)
Kada žene varaju bez razmišljanja
SEKA ALEKSIĆ DOŽIVJELA VELIKU NEPRIJATNOST NA GODIŠNJICU BRAKA: ``Diraju mi u porodicu...``!
USKTUŽILAŠTVO USK: Privedena osoba osumnjičena za ubistvo Nedžada Kličića
Pred susrete Lige prvaka"Zanimljivo" na treningu Reala: Ronaldo otjerao najskuplje ovoljetno pojačanje
Trener Lionel Hollins bira startnu postavkuLoše vijesti za Teletovića: Garnett prvi krilni centar u Netsima
Marketing

Marketing