Osuđen jer je podmićen neutvrđenim količinama pršuta, sira, janjetine, teletine i ćevapa      |      Pakistanac ustrijelio 16-godišnju nećaku zbog glasne muzike      |      Atentator na Ivana Pavla II: Hoću li ja ispaliti metak na papu Franju? Ne!      |      Interpol traži hapšenje ruskog milijardera      |      Meron odao počast ubijenoj djeci Sarajeva: Najdublja sućut porodicama      |      Ivanić je prevaga, Čović bi morao štititi hrvatski interes i ući u vlast!      |      
       27.11.2014              
Report.ba
NASLOVNA    VIJESTI     SPORT    MAGAZIN     ZDRAVLJE    INFO

Rally se vraća u Sarajevo nakon 28 godina!

Autor: sportsport.ba   26.10.2013 - 11:08
Ljubitelje autosporta u BiH početkom novembra očekuje prava poslastica u Sarajevu i na okolnim planinama, gdje će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

U organizaciji Auto 4×4 Kluba Sarajevo i uz pomoć suorganizatora „AMD Jahorina" Pale, „AK ArcRACING" Sarajevo i „AMD Sarajevo" Istočno Sarajevo održaće se 7. Rally Jahorina 2013. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Rally predstavlja najatraktivniju disciplinu auto sporta, jer omogućava interaktivan odnos sa publikom, poput ceremonijalnog starta na glavnim gradskim trgovima, posebnih brzinskih ispita na lokacijama bliže centru grada, i slično. 


Reli u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-Rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit (BI)Trebević, koji je svoj start imao na području Općine Novo Sarajevo, tačnije kod Spomen parka Vraca, je i danas u jakom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je tada uživo posmatralo oko 15.000 gledalaca.


Prvi Rally Jahorina održan je davne 1969. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz jednake terene gdje se održao i prvi reli.. Posebno zanimljiv dio relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 02. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile. Ujedno ovaj reli će biti iskorišten i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.


Reli se održava u skladu s FIA Internacionalnim Sportskim Kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA Sportskim pravilima za Regionalna Rally Prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.


Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup veći broj posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.


Marketing

 

 
 
 Najnovije 
 Najčitanije 
 Popularno 
Facebook
PRAVA LJUBAV POSTOJI: Ova priča će vas rasplakati!
Ispovijest mladića: Nisam znao da sam ovoliko lijep, dok stari nije kupio novi BMW!
Ovo austrijsko jezero u sebi krije jednu neverovatnu tajnu
Par koji je očekivao bebu otišao kod doktora na ultrazvuk. Ono što su vidjeli nisu očekivali, ali je predivno ….
Ova nezdrava hrana može biti itekako dobra za vas
KORUPCIJA U DRŽ. UPRAVIOsuđen jer je podmićen neutvrđenim količinama pršuta, sira, janjetine, teletine i ćevapa
SvijetPakistanac ustrijelio 16-godišnju nećaku zbog glasne muzike
SvijetAtentator na Ivana Pavla II: Hoću li ja ispaliti metak na papu Franju? Ne!
EvropaInterpol traži hapšenje ruskog milijardera
PregovoriSastanak sa Halilhodžićem umjesto u Mostaru održat će se u Promajni