IDIL-ovi teroristi ubili još jednog američkog novinara      |      Zastrašujući klimatski scenarij: UN predviđa oluje, poplave, paklene vrućine      |      Šansa za nezaposlene: Malinjak od tri duluma može hraniti četveročlanu porodicu      |      Oboljeli od ALS-a Božo Džepina putuje na liječenje u Kinu: Hvala svim dobrim ljudima!      |      Nije Hirošima niti Nagasaki: Pogledajte stravične snimke kako danas izgleda Gaza!      |      PIO ne kasni samo sa uplatama kreditnih obaveza bankama već i novca za penzije      |      
       03.09.2014              
Report.ba
NASLOVNA    VIJESTI     SPORT    MAGAZIN     ZDRAVLJE    INFO

Rally se vraća u Sarajevo nakon 28 godina!
Autor: sportsport.ba   26.10.2013 - 11:08
Ljubitelje autosporta u BiH početkom novembra očekuje prava poslastica u Sarajevu i na okolnim planinama, gdje će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

U organizaciji Auto 4×4 Kluba Sarajevo i uz pomoć suorganizatora „AMD Jahorina" Pale, „AK ArcRACING" Sarajevo i „AMD Sarajevo" Istočno Sarajevo održaće se 7. Rally Jahorina 2013. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Rally predstavlja najatraktivniju disciplinu auto sporta, jer omogućava interaktivan odnos sa publikom, poput ceremonijalnog starta na glavnim gradskim trgovima, posebnih brzinskih ispita na lokacijama bliže centru grada, i slično. 


Reli u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-Rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit (BI)Trebević, koji je svoj start imao na području Općine Novo Sarajevo, tačnije kod Spomen parka Vraca, je i danas u jakom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je tada uživo posmatralo oko 15.000 gledalaca.


Prvi Rally Jahorina održan je davne 1969. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz jednake terene gdje se održao i prvi reli.. Posebno zanimljiv dio relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 02. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile. Ujedno ovaj reli će biti iskorišten i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.


Reli se održava u skladu s FIA Internacionalnim Sportskim Kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA Sportskim pravilima za Regionalna Rally Prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.


Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup veći broj posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.


 

 
 
BihaćBišćanka Arijana Vojić prva žena EHF delegat u BiH
CazinU Cazinu rekordnih 107 vjenčanja u augustu
Ceca se nakon koncerta u Istočnom Sarajevu družila s kćerkom Radovana Karadžića
Da li je ovo najgluplji selfi ikada?
Legenda UnitedaSchmeichel nezadovoljan: Falcao nam nije potreban
SvijetIDIL-ovi teroristi ubili još jednog američkog novinara
SvijetZastrašujući klimatski scenarij: UN predviđa oluje, poplave, paklene vrućine
BiHŠansa za nezaposlene: Malinjak od tri duluma može hraniti četveročlanu porodicu
BiHOboljeli od ALS-a Božo Džepina putuje na liječenje u Kinu: Hvala svim dobrim ljudima!
Dnevni horoskop za 02.09.2014.