Sud BiH uvažio žalbu: Lijanovići pušteni na slobodu      |      Novinarku koja je pisala o kriminalu smaknuli uživo na Twitteru      |      Skandalozno: Kako je slovenački 'Tuš' oprao novac u BiH i pokrao više od stotinu bh. firmi?!      |      Počinju razgovori izbornih pobjednika: DF čeka poziv SDA i HDZ-a      |      Objavljen snimak na kojem se vidi kako je kanadski terorista ubio vojnika i ušetao u parlament      |      Evropa u malom: Farma Spreča krupnim koracima maršira ka evropskoj eliti      |      
       25.10.2014              
Report.ba
NASLOVNA    VIJESTI     SPORT    MAGAZIN     ZDRAVLJE    INFO

Rally se vraća u Sarajevo nakon 28 godina!

Autor: sportsport.ba   26.10.2013 - 11:08
Ljubitelje autosporta u BiH početkom novembra očekuje prava poslastica u Sarajevu i na okolnim planinama, gdje će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

U organizaciji Auto 4×4 Kluba Sarajevo i uz pomoć suorganizatora „AMD Jahorina" Pale, „AK ArcRACING" Sarajevo i „AMD Sarajevo" Istočno Sarajevo održaće se 7. Rally Jahorina 2013. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Rally predstavlja najatraktivniju disciplinu auto sporta, jer omogućava interaktivan odnos sa publikom, poput ceremonijalnog starta na glavnim gradskim trgovima, posebnih brzinskih ispita na lokacijama bliže centru grada, i slično. 


Reli u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally se vozio sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada se u okolini Sarajeva vozio Yu-Rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit (BI)Trebević, koji je svoj start imao na području Općine Novo Sarajevo, tačnije kod Spomen parka Vraca, je i danas u jakom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je tada uživo posmatralo oko 15.000 gledalaca.


Prvi Rally Jahorina održan je davne 1969. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz jednake terene gdje se održao i prvi reli.. Posebno zanimljiv dio relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 02. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile. Ujedno ovaj reli će biti iskorišten i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.


Reli se održava u skladu s FIA Internacionalnim Sportskim Kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA Sportskim pravilima za Regionalna Rally Prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.


Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup veći broj posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.


Marketing

 

 
 
ONA IMA “X-FACTOR”: 17-godišnja pjevačica j priredila nastup za pamćenje (VIDEO)
Nakon 16 godina braka odlučio iznenaditi suprugu, pogledajte kako! (VIDEO)
Nije shvatao da mu je otac najbolji prijatelj sve do ovog momenta! (VIDEO)
Nevjerojatno što vam može učiniti 'običan' herpes
EngleskaNovi ispad Super Marija: Balotelli dobio ultimatum od Liverpoola
On je očerupani papagaj, no nećete vjerovati šta je u stanju napraviti!
Ako naiđete na ovakvu ženu, bježite glavom bez obzira! (VIDEO)
Test genijalnosti: Možete li riješiti ovu mozgalicu? (VIDEO)
BiHSud BiH uvažio žalbu: Lijanovići pušteni na slobodu
MeksikoNovinarku koja je pisala o kriminalu smaknuli uživo na Twitteru